HOME ArchitectuurPortretReportage Vrij werk Charlotte 06 236 28 388 fotografie@charlottebogaert.nl


De Meester van Haarlem

Een reis door het gebouw en door de tijd

Een fotoboek over de geschiedenis en de verbouwing van een monumentaal schoolgebouw.

BESTEL HIER

 

Over de Meester van Haarlem

Op 16 juli 1920 werd de eerste steen gelegd van de Ambachtsschool en MTS. Gedurende 90 jaar hebben leerlingen hier verschillende vakopleidingen genoten tot o.a. automonteur, timmerman, bakker, vliegtuigbouwer, elektricien, bruggenbouwer, metselaar, kapper, schoonheidsspecialiste, kok, automonteur, metaalbewerker, lasser, scheepsbouwer, machinist, schilder, behanger, etc. Honderd jaar later krijgt het schoolgebouw nu een woonfunctie met 178 gerenoveerde nieuwbouwappartementen. Veel van het oorspronkelijke gebouw wordt behouden. De brede, hoge gangen, ruimte entreepartijen, en ook de oude bestuurs- en directeurskamers en klaslokalen met rijke detaillering worden in oude luister hersteld.

Fotoproject

Sinds 2010 volg ik dit pand. Ik fotografeerde er toen het Sterrencollege (VMBO) er nog huisde, tijdens de bewoning voor leegstandsbeheer, en gedurende de gehele verbouwing. Door verhalen van oud-leerlingen en -leraren ontstond mijn idee om de geschiedenis levend te houden aan de hand van persoonlijke herinneringen en foto's. Vele oud leerlingen en leraren hebben hun foto's en herinneringen met me gedeeld. 

Bekijk een aantal foto's >Over het boek

 

Het boek is een reis door het gebouw en de tijd. Iedere ruimte kan bron of aanleiding zijn voor verschillende verhalen. Van een persoonlijke herinnering tot informatie over ambachten en technieken, van een toegepaste bouwtechniek tot werkkleding door de jaren heen, allemaal kleine verhalen van vroegere en huidige gebruikers van het pand. Zo zien we het gebouw veranderen op de golven van de tijd.

 

Historisch document

 

Gedurende negentig jaar hebben jongeren een technische opleiding genoten in dit gebouw. Persoonlijke verhalen, archiefmateriaal en foto's vertellen hoe de tijdsgeest is veranderd. Het begon bij de behoefte aan gespecialiseerde vakmensen voor een groeiende industrialisering, mechanisering en motorisering van Nederland. Honderd jaar later vestigen zich jonge gezinnen, ambitieuze urban professionals, en actieve senioren zich in de Meester. 

 

De uitgave van dit boek wordt mede mogelijk gemaakt door COD, Bouwinvest en INBO.

 

Bekijk een aantal proefpagina's >

Bestel het boek
De Meester van Haarlem

Afmetingen: 23 cm x 30 cm en ±  2 cm dik
Pagina's: 248 full color

Bestel dit boek nu voor € 45,-

De verzendkosten voor dit boek bedragen € 6,95. Het is echter voordeliger (en leuker!) het boek zelf op te halen tijdens de opening van het gebouw of bij de opening van de expositie's. Hierover zal ik u op de hoogte houden via een nieuwsbrief per email.

[meer info]


Het is mogelijk grotere aantallen te bestellen met korting, en / of naamsvermelding in het boek. Neem hiervoor contact met me op. fotografie@charlottebogaert.nl

Bestelformulier
Gaarne alle velden invullen. Uw gegevens worden alléén gebruikt voor communicatie rondom dit boek en uw bestelling.
Stuur mij een tikkie
Ik maak het bedrag over *
Ik kom het boek ophalen
bij de opening van het gebouw of bij de expositie-opening [info]
Stuur mij het boek toe. Verzendkosten € 6,95.
* Na bestelling ontvangt u een bevestigingsmail met daarin onder andere de betalingsinformatie.Boekpresentatie bij de opening van de Meester van Haarlem

Het boek wordt gepresenteerd tijdens de feestelijke opening van de Meester van Haarlem eind april 2023. Zodra de exacte datum bekend is, ontvangt u een uitnodiging via e-mail.

Twee exposities in Haarlem

Naar aanleiding van het boek komen er twee exposities: 
van 23 april t/m 27 augustus 2023 in het  ABC architectuurcentrum en
van 12 mei t/m 16 juni 2023 in het Noord Hollands Archief

Ook bij de opening van deze tentoonstellingen kunt u uw bestelde boek ophalen, of er ter plekke één kopen. De data en tijd voor deze evenementen worden gecommuniceerd via e-mail en op deze website.

 

Ik hoop u te zien bij de boekpresentatie of bij de opening van deze exposities. 

 

 


DEEL MET JE NETWERK: