HOME ArchitectuurPortretReportage Vrij werk Charlotte 06 236 28 388 fotografie@charlottebogaert.nl


De Meester van Haarlem

Een reis door het gebouw en door de tijd

Een fotoboek over de geschiedenis en de verbouwing van een monumentaal schoolgebouw.

Boek bestellen? 

Over de Meester van Haarlem

Op 16 juli 1920 werd de eerste steen gelegd van de Ambachtsschool en MTS. Gedurende 90 jaar hebben leerlingen hier verschillende vakopleidingen genoten tot o.a. automonteur, timmerman, bakker, vliegtuigbouwer, elektricien, bruggenbouwer, metselaar, kapper, schoonheidsspecialiste, kok, automonteur, metaalbewerker, lasser, scheepsbouwer, machinist, schilder, behanger, etc. Honderd jaar later krijgt het schoolgebouw nu een woonfunctie met 178 gerenoveerde nieuwbouwappartementen. Veel van het oorspronkelijke gebouw wordt behouden. De brede, hoge gangen, ruimte entreepartijen, en ook de oude bestuurs- en directeurskamers en klaslokalen met rijke detaillering worden in oude luister hersteld.

Fotoproject

Sinds 2010 volg ik dit pand. Ik fotografeerde er toen het Sterrencollege (VMBO) er nog huisde, tijdens de bewoning voor leegstandsbeheer, en gedurende de gehele verbouwing. Door verhalen van oud-leerlingen en -leraren ontstond mijn idee om de geschiedenis levend te houden aan de hand van persoonlijke herinneringen en foto's. Vele oud leerlingen en leraren hebben hun foto's en herinneringen met me gedeeld. 

Bekijk een aantal foto's >Over het boek

Het boek is een reis door het gebouw en de tijd. Iedere ruimte kan bron of aanleiding zijn voor verschillende verhalen. Van een persoonlijke herinnering tot informatie over ambachten en technieken, van een toegepaste bouwtechniek tot werkkleding door de jaren heen, allemaal kleine verhalen van vroegere en huidige gebruikers van het pand. Zo zien we het gebouw veranderen op de golven van de tijd.

 

Historisch document

 

Gedurende negentig jaar hebben jongeren een technische opleiding genoten in dit gebouw. Persoonlijke verhalen, archiefmateriaal en foto's vertellen hoe de tijdsgeest is veranderd. Het begon bij de behoefte aan gespecialiseerde vakmensen voor een groeiende industrialisering, mechanisering en motorisering van Nederland. Honderd jaar later vestigen zich jonge gezinnen, ambitieuze urban professionals, en actieve senioren zich in de Meester. 

 

De uitgave van dit boek is mede mogelijk gemaakt door COD, Bouwinvest en INBO.

 

Bekijk een aantal proefpagina's >
Bestel:
De Meester van Haarlem

Je kunt het boek voor € 46,95 (incl. verzendkosten) bestellen door een mailtje te sturen aan: fotografie@charlottebogaert.nl onder vermelding van je naam en adres. Je ontvangt dan een tikkie en bankgegevens om de betaling te doen.

Boekhandels

'De Meester van Haarlem' is tevens te verkrijgen bij de boekhandels in Haarlem en omgeving en bij

ABC Architectuurcentrum Haarlem
Groot Heiligland 47, Haarlem

(Winkelprijs €45,)

 
EXPOSITIES

Helaas afgelopen
De Meester van Haarlem Herinneringen aan 100 jaar beroepsonderwijs 
Samenstelling Charlotte Bogaert, vormgeving Anton Spruit
Noord-Hollands Archief | Janskerk | Jansstraat 40 | 2011 RX Haarlem 
www.noord-hollandsarchief.nl


tot 3 september 2023
De Meester van Haarlemvan schoolgebouw naar prettige woonomgeving
verzorgd door INBO architect Rik Bakker met veel foto's en het boek is in te kijken
ABC Architectuurcentrum Haarlem | Groot Heiligland 47 | 2011 EP HAARLEM
Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur, zondag van 13.00 tot 17.00 uur

www.architectuurhaarlem.nl